In Feng-Shui, talmacit Apa-Vant exista un dicton care spune: "Sa nu te culci vreodata pe venele dragonului". Pentru chinezi, venele dragonului sunt cursurile de apa fie de la suprafata, fie subterane.
Pamantul este viu iar structurile sale energetice sunt identice cu cele umane, caci si omul din pamant a fost zamislit, si tot in el se va intoarce dupa cum urmeaza: trup-pamant, sange-apa, minte-aer, suflet-foc. La suprafata exista:
-apa care stagneaza
-apa curgatoare
-retele telurice
-gaze, minerale
Mlastinile, terenurile care dreneaza ape de suprafata poluate, zonele inundabile ar trebui evitate cand optam pentru achizitionarea unui teren. Insa, este foarte importanta atentia oferita apelor subterane.
Pe pamant, apa este sursa oricarei forme de viata materiala, biologica. Din punct de vedere mitologic, religios, ceremonial, apa reprezinta un element de purificare, dar si de energizare. In traditia orientala, apa este un element hranitor Yin care poarta germenii vietii solare Yang. Apele curgatoare din preajma terenului sunt benefice pentru schimbul ionilor pozitivi cu cei negativi. Apele subterane au, de regula influente malefice asupra habitatului. Apele curgatoare din interiorul pamantului au efect devitalizator, se incarca cu informatiile aflate in toate structurile pe care le strabat, iar prin capacitatea lor de inmagazinare si transport a informatiilor energetice de boala, a deseurilor toxice, influenteaza persoanele care locuiesc deasupra lor.
Cand aceste cursuri subterane de apa intalnesc falii telurice se formeaza zone geopatogene, extrem de daunatoare sanatii pe termen lung. Pana spre sfarsitul sec. al XIX, in Europa, a exista o preocupare a arhitectilor si urbanistilor de a nu construi pe cursuri de ape subterane. Radiestezisul, sau sacagiul, cu ajutorul unei anse din lemn de alun poate stabili cu precizie daca terenul vizat este sau nu geopatogen.