vineri, 19 februarie 2010

Alegerea locuintei in cunostinta de cauza

La origini, omul era preocupat sa-si gaseasca o locuinta foarte conectata cu energiile naturale, astfel o scorbura, o grota deveneau habitaturi suficiente si relativ convenabile. Setea interioara de frumos, si conexiunile energetice dintre om si pamant au condus, inca din vremuri imemoriale la amenajarea spatiului de locuit.

Picturile rupestre sunt dovezi indubitabile ca, inca din preistorie, am fost constienti de apartenenta noastra la Intreg. Astazi, pozitia unei case este in majoritatea cazurilor reglementata fie prin reguli de urbanism, fie conexata unui areal de decizii de ordin financiar. Anumite zone rezidentiale devin mai scumpe, insa nu si mai sanatoase din punct de vedere al schimbului energetic cu natura. Foarte importanta in luarea unei decizii este studierea pozitionarii casei in mediul ambiant. Trebuie tinut cont in primul rand de:
1. Mediul Climatic (informatii meteorologice, variatiile de temperatura dintre anotimpuri, expunerea la vant, calitatea solului)
2. Calitatea apei si a aerului (studierea albiilor raurilor sau fluviilor din zona si analizarea impactului unor posibile inundatii asupra terenului si a casei, informarea despre factorii poluanti din zonele invecinate)
3. Zgomotul (studierea impactului acustic asupra vietii. Cei care opteaza pentru o locuinta urbana, la intersctia unor autostrazi sau strazi aglomerate nu vor avea nopti foarte linistite, fapt ce se repercuteaza asupra sanatii)

4. Agresiunile ambientale naturale sau artificale (cele mai daunatoare efecte asupra sanatii sunt cauzate de poluantii chimici, de aceea statele civilizate au departajat foarte clar zonele industriale de cele rezidentiale. Optarea pentru o locuinta in apropierea uzinelor, fabricilor, depozitelor de gunoaie si alte deseuri este catastrofala, in timp pentru sanatate si confort. 5. Influente electromagenetice si electrice (Riscurile considerabile intervin in proximitatea liniilor de inalta tensiune. Cu cat voltajul creste, cu atat efectele sunt mai dezastroase asupra biosului. In cazul expunerii prelungite la influentele liniilor de inalta tensiune, fiintele devin mai agresive, depresive si insomniace. Un alt efect perturbator se numeste "corona" si este cauzat de ionizarea aerului. Antenele GSM emit unde poluante, emitatoarele de radio-televiziune, instalatiile radar trebuie evitate in alegerea unei locuinte. Corpul uman functioneaza ca o antena!)

6. Emanatiile radioactive (terenurile care predispun la emanatii naturale periculoase pentru organism sunt solurile bune conducatoare de electricitate precum argila, zacaminte feroase, carbonifere. Panzele freatice reflecta radiatiile cosmice in loc sa le absoarba, deci le potenteaza. Zonele cele mai faste pentru instalarea locuinei sunt terenurile nisipoase, calcaroase si care contin roci cristaline)